fbpx
functionele osteopathie den helder

Functionele Osteopathie

Osteopathie en functionele integratie

Functionele Osteopathie en Integratie is een vorm van onderzoeken en behandelen aan het bewegingsapparaat vanuit een holistisch concept. Dit concept is echter volledig anders dan de fysio-, manueel-therapeutische en de osteopathische basisprincipes uitdragen .

FOI staat voor Functionele Osteopathie en Integratie® en is een geheel nieuw behandelingsconcept in de manuele therapie, fysiotherapie, osteopathie en bewegingstherapie. Het gaat ervan uit dat het menselijk lichaam op het ontstaan van een probleem in het bewegingsapparaat, altijd in zijn totaliteit reageert. Het lichaam dient het probleem op andere niveaus te gaan compenseren. Deze compensaties leiden tot problemen in het lichaam, een principe van ketens die blokkeren.

Ankit SuriIn de FOI is de wervelkolom de centrale as. Vanuit deze centrale schakelkast worden de prikkels niet alleen via het zenuwstelstel maar ook functioneel ingezet. Daarom worden bij de meeste functionele stoornissen en klachten aan het bewegingsapparaat de wervelkolom als eerste uitvoerig onderzocht en behandeld. De ribgewrichten en diens mobiliteit verkrijgen niet in eerste instantie de aandacht, maar de statica (stand van de gehele wervel in de ruimte) van de desbetreffende wervels krijgt dit wel in de FOI.

Deze verandering van de statica van betreffende wervel is de oorzaak voor de blokkeringen en functionele klachten. Daar komt nog bij dat iedere standsverandering van een wervel ook zijn weerslag heeft in de perifere gewrichten. Dit bevestigt de gedachte van de FOI dat alleen een duurzaam resultaat behaald kan worden, indien de perifere gewrichten ook in de behandeling worden betrokken. Anders gezegd; ieder perifeer probleem wordt door een centraal probleem, de wervelkolom, veroorzaakt.

Vanuit deze visie is het dan ook begrijpelijk dat de wervelkolom, in het bijzonder de statica en de functie van de desbetreffende wervel, de eerste aandacht verkrijgt binnen een behandelingssessie. Indien wij een duurzaam resultaat willen bereiken, zullen wij het gehele lichaam in de behandeling mee moeten nemen.

× WHATSAPP ONS!