fbpx

Hoofdpijn en triggerpoints

Hoofdpijn komt veel voor en bijna iedereen heeft er last van. 5 tot 10% van de bevolking lijdt aan chronische hoofdpijn. Vrijwel nooit is hoofdpijn een symptoom van een ernstige ziekte. Meer dan 99% van alle hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in de spieren of migraine. Andere oorzaken zijn ook mogelijk, bij bepaalde waarschuwingssignalen wordt er medisch onderzoek geboden. Wij zullen uw klachten altijd grondig onderzoeken.

Spierspanningshoofdpijn is een drukkende hoofdpijn welke dof en zeurend aan voelt alsof er een geknelde band rondom het hoofd is gewikkeld. Het is mogelijk dat de hoofdpijn aan één kant ernstiger is. Vaak voelen de spieren van uw nek, hoofd en schouder gevoeliger. Als de pijn niet afneemt door rust te nemen zijn er vaak spierknopen aanwezig. Wij kunnen u doormiddel van verschillende soorten behandelingen hiervan af helpen. Een combinatie van dry needling en manuele handelingen kan de klachten direct doen afnemen.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints of spierknopen zijn verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen, het is mogelijk dat ze ook pijn doen. Deze kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid, pijnklachten en krachtverlies veroorzaken. Ook bij het rekken kan een spier met triggerpoint zeer pijnlijk aanvoelen. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In ruststand is een spiervezel niet samengetrokken, maar ook niet uitgerekt. Wanneer er een triggerpoint aanwezig is in de spier betekend het dat de spiervezels in rusttoestand op verschillende punten meer samengetrokken zijn dan het gebied eromheen. Dit zorgt voor het ontstaan van een lokale verdikking met slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Uitstralende pijn

Wanneer de pijn op een andere plek wordt gevoeld dan waar de oorzaak zich bevindt, spreken wij van gerefereerde pijn. Ook wel uitstralende pijn genoemd. Bovenrug en nek zijn de meest voorkomende regio’s van het lichaam die uitstralende pijn in de schouderregio kunnen veroorzaken. Een voorbeeld is pijn in de schouder welke oorspronkelijk afkomstig is vanuit een spierknoop. De patiënt ervaart vervolgens een dove pijn of stijfheid in de schouderregio waarvan de locatie moeilijk is aan te wijzen. De pijnklachten kunnen uitstralen naar de arm, voorarm, bovenrug of nek. Ook kan de patiënt een tintelend gevoel ervaren in de aangedane arm of hand. De behandeling is afhankelijk van de bron van de gerefereerde pijn. Onze fysiotherapeuten vinden het belangrijk om het onderliggende probleem van de pijnbron te behandelen zodat de klachten verminderen en verdwijnen.

Fysiotherapie Den Helder onderzoekt nek pijn bij patient met hoofdpijn
Fysiotherapeut Suri in Den Helder legt refferd pain trapezius uit.

Oorzaken en gevolgen van Triggerpoints

Oorzaken:

  • Stress leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints/ spierknopen sneller ontstaan.
  • Het langdurig statisch aanspannen van spieren.
  • Overbelasting van spieren door het te vaak uitvoeren van dezelfde beweging.
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde houding, bijvoorbeeld tijdens een kantoorbaan.
  • Plotselinge valpartijen, botsingen of schokken. Dit kan scheefstand van wervels veroorzaken.
  • Spieren welke gedurende tijd inactief of onbeweeglijk zijn bevorderen het verzwakken en verstijven van spieren.
  • Overbelasting van spieren door een kortdurende zware inspanning, zoals: sporten of zwaar tillen.

Gevolgen:

  • Een triggerpoint/ spierknoop in een spier houdt de hele spier op spanning, dit kan leiden tot een pijnlijke stijfheid en klachten zoals: stijfheid van de schouders en nek, spierkramp, rugpijn, hoofdpijn, etc.
  • Door hoge spanning in de spier oefent de spieraanhechting meer trekkracht uit op het bot welke kunnen leiden tot aanhechtingsproblemen. Bekende problemen zijn achillespeesklachten, de tenniselleboog en een tendintis aan de schouder.
  • De hoge spanning in een spier kan leiden tot inklemmen van andere delen, zoals: bloedvaten en zenuwen.
Ankit Suri voert dry needling behandeling uit bij spierknopen.
Dry needling behandeling Den Helder en Anna Paulowna
Behandeling van triggerpoints

Triggerpoints/ spierknopen kunnen effectief behandeld worden met dry needling, shockwave therapie, ontspanningsoefeningen, microstroomtherapie, medische acupunctuur en het versoepelen van de beweging van bijvoorbeeld de nekwervels.

Wij kunnen triggerpoints behandelen door er een acupunctuurnaald in te steken, deze behandeling heet dry needling. Tijdens het aanprikken van zo’n spierknoop met een acupunctuurnaald ontstaat er een korte spiertrekking. Deze kan een kortdurende pijn veroorzaken op het moment van aanraking. Vervolgens ontspant de spierknoop zich weer. Na de behandeling kan het rondom dit punt verdoofd aanvoelen. Daarom masseren wij, bij Fysiotherapie Suri, het probleemgebied voordat u de deur weer uitgaat om dit gevoel te verminderen of te voorkomen.

× WHATSAPP ONS!