fbpx

Revalideren na COVID-19 Corona virus bij fysiotherapie Den Helder Suri

Als we het hebben over het coronavirus, is er nog veel onbekend. Het is onduidelijk waarom de ene patiënt wekenlang op de IC ligt terwijl de ander thuis kan uitzieken van verkoudheidsklachten. Revalideren na COVID-19 is voor de meeste mensen behoorlijk zwaar, maar voor iedere COVID-patiënt heel belangrijk. Bij vele COVID-patiënten duurt de fase lang, vooral bij de patiënten wie in coma hebben gelegen. De verschillen tussen COVID-patiënten zijn groot. Voor sommige patiënten duurt het weken tot ze een stap vooruitgaan, terwijl bij anderen binnen een paar dagen kleine veranderingen ontstaan. Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Suri Den Helder doen er alles aan om COVID-patiënten te ondersteunen bij het herstel. Wij helpen u weer fit worden!

Revalideren na Corona virus bij Fysiotherapie Den Helder Suri

Tijdens de eerste fase bij COVID-patiënten op de IC gaat het functioneren enorm achteruit. Klinische fysiotherapeuten zorgen er dan voor om de functies die een patiënt heeft zoveel mogelijk te behouden. Bij patiënten wie aan de beademing liggen gaat het vooral om het behouden van gewrichtsmobiliteit en (adem)spiercapaciteit. Zij zorgen ervoor dat de spieren grotendeels los blijven en assisteren de verpleegkundigen bij wisselliggingen, omdat langdurig stilliggen kan zorgen voor wonden. Als de patiënt vervolgens uit zijn of haar coma ontwaakt is het de beurt aan de stabilisatiefase. Wanneer patiënten weer zelfstandig gaan ademen en dus van de beademingsmachine af gaan, gaat de trainingsfase van start.

Spierkracht terugvinden na covid-19 corona revalidatie in Den Helder

Mensen hebben van nature een ademspier, maar door een lange tijd aan de beademing te liggen verminderd deze. Met bepaalde oefeningen zijn deze gelukkig te trainen. Ook de spierkracht in het algemeen is vaak verminderd of zelfs verdwenen. Doormiddel van een thuisbezoek kunnen wij de patiënt in het beginstadium helpen. De eerste belangrijke punten welke de patiënt zal leren zijn rechtop kunnen zitten, armen bewegen en een kopje vasthouden. Even later richten we ons langzamerhand op staan en lopen. Het ziektebeeld na COVID-19 is enorm onbekend en daarom gaan we voorzichtig te werk. Tijdens een multidisciplinair overleg wordt vervolgens bepaald welke therapie een patiënt nodig heeft. Naast het werk wat wij van Fysiotherapie Suri Den Helder verrichten zijn daar onder andere ook een longarts, revalidatiearts en logopedist bij betrokken.

Versterken spierkracht revalidatie Den Helder Suri na Corona virus

Het verschil tussen een reguliere IC-patiënt en een COVID-patiënt wie van de IC afkomt is dat COVID-patiënten vaak een langere periode op de IC verblijven. Hierdoor is vermoeidheid een grote factor als we kijken naar het hersteltraject. Onze hulpdiensten zijn direct toegankelijk voor iedereen, ook zonder doorverwijzing van een longspecialist of huisarts. Zo helpen wij COVID-patiënten in grote lijnen met de conditie- en spieropbouw. Bij de ene patiënt duurt dit vele maten langer dan bij de ander, maar wij bij Fysiotherapie Suri zijn bereid om iedereen te helpen.

Herstellen van milde klachten

Uit onderzoek blijkt dat mensen wie besmet zijn geweest met COVID-19, maar last hadden van mildere klachten, moeite hebben met het volledige herstel. Een belangrijke tip voor mensen wie thuis herstellen na milde klachten en zich maanden nog steeds beroerd voelen, is het dagelijks leven weer oppakken. Dan hebben we het niet over de sportschool induiken en intensief bewegen, maar wandelen, tuinieren of rustig fietsen. Lukt het niet om uw dagelijks leven weer op de rails te krijgen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Suri Den Helder.

Revalidatie oefeningen corona covid-19 voor thuis

Tijdens de eerste fase na een besmetting met COVID-19 is het belangrijk om langzaam de spieren te belasten tijdens uw revalidatie in Den Helder. Zo zijn er een aantal oefeningen welke patiënten vanuit het eigen bed kunnen doen om de spierkracht op te bouwen. Tijdens de eerste oefening ligt de patiënt op de rug. Hij of zij mag de tenen zo ver mogelijk van zich af laten wijzen en vervolgens naar de neus toetrekken en weer terug. Deze oefening werkt positief voor de spieren in de voor- en achterkant van de been. Wanneer de patiënt moe wordt is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen, dit geldt voor alle oefeningen. Bij oefeningen tijdens het herstel is het slimmer om deze meerdere keren op een dag te herhalen dan vele keren achter elkaar.

De volgende oefening is voor de armen. De patiënt ligt tijdens deze oefening nog steeds op de rug met de armen langs het lichaam. Om de beurt de patiënt de armen van het bed op. Het kan zijn dat deze houding onprettig is voor de patiënt in verband met de ademhaling, dan mag deze oefening ook halfzittend uitgevoerd worden.

De derde oefening kan ook zittend worden uitgevoerd. De patiënt schuift tijdens deze oefening met de hiel over het bed tot het been gebogen is. Vervolgens strekt de patiënt het been weer uit en is het volgende been aan de beurt. Deze oefening werkt positief voor de bovenbenen. Een andere oefening is zitten op de rand van het bed en vervolgens weer langzaam gaan zitten. Wees voorzichtig want dit kan bij patiënten zorgen voor duizeligheid. Deze oefening is makkelijker bij een hoog bed. Wanneer de patiënt al op de rand van het bed of een stoel zit zijn er voor de benen en armen ook nog oefeningen om uit te voeren. De armen één voor één optillen en vervolgens hetzelfde met de benen.

Spierkracht verliezen en revalidatie na covid-19 bij fysio in Den Helder en Anna Paulowna

Wanneer een patiënt ongeveer een week op bed ligt kan hij of zij al 10% tot 15% spierkracht verliezen, daarom is het belangrijk dat ook wanneer zij zich niet fit voelen, zij toch verschillende oefeningen uitvoeren. Voor het verbeteren van de spierkracht geldt: een zittende houding is beter dan een liggende houding en een staande houding is beter dan een zittende houding. 

Herstelzorg na COVID-19 wordt op het moment gelukkig ruimer vergoed via de basisverzekering. Dit geldt voor zes maanden na de indicatiestelling voor maximaal vijftig oefentherapie- of fysiotherapiebehandelingen.

De telefoon bij Fysiotherapie Suri staat altijd aan. Bent u klaar om te herstellen van COVID-19 of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

× WHATSAPP ONS!