fbpx

Impingement syndroom

Bij een impingement syndroom wordt weefsel dat zich onder het schouderdak bevindt ingeklemd tussen de schouderkop en het schouderdak. De pijn die hierdoor ontstaat wordt voornamelijk gevoeld bij het heffen van de arm.

Het woord impingement is voor vele een verwarrende term. Het betekent letterlijk ‘botsing’, maar wordt in het geval van een impingement syndroom meestal vertaald als ‘inklemming’.

Het schoudergewricht bestaat onder andere uit de bovenarm (de humerus) en het schouderblad. Vanuit het schouderblad vormt zich het schouderdak. Deze bestaat uit het acromion, het coraoacromiale ligament en de processus coracoideus. Tussen het schoudendak en de kop van de bovenarm bevinden zich spieren, pezen en slijmbeurzen. Bij een impingement syndroom raken een of meerde van deze structuren ingeklemd. Dit komt vaak doordat de kop van de bovenarm te ver naar boven wordt verplaatst waardoor de ruimte tussen het schouderdak en de bovenarm kleiner wordt.

Klachten impingement syndroom

Een typische klacht is pijn tijdens het optillen van de arm wanneer er bijvoorbeeld iets van een hoge plank gepakt moet worden en pijn in de schouder als u erop ligt, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Of pijn in de schouder als u iets uit uw kontzak wil pakken. U ervaart dan vaak pijn rondom het schoudergewricht of hebt last van uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm.

Oorzaken impingement syndroom

De oorzaak ligt vaak onder het schouderdak. De ruimte onder het schouderdak is meestal een centimeter. Wanneer deze ruimte kleiner wordt kan het weefsel niet goed bewegen en raakt het bekend. Dit kan ontstaan door veroudering of Tendinose, hierbij wordt de kwaliteit van de pezen minder waardoor deze dikker worden en ingeklemd raken. Een andere oorzaak is overbelasting, hierbij raakt de slijmbeurs geïrriteerd en wordt het dikker waardoor ander weefsel inklemt.

Andere oorzaken kunnen zijn: een verkeerde houding, een val waardoor het weefsel onder het schouderdak ontstoken raakt, te slappe en niet goed samenwerkende of verkorte spieren, te weinig of te veel bewegelijkheid in het kapsel van het schoudergewricht, onvoldoende meebewegen van het schouderblad bij het heffen van de arm of een instabiel schoudergewricht.

Wat kunt u zelf doen aan een impingement syndroom ?

Bij een beginnend impingements syndroom bestaat de behandeling uit rust en eventueel ontstekingsremmers. Als afklemming de oorzaak van het probleem is hebben geneesmiddelen weinig werking. Rust betekent niet niets doen. Het is belangrijk om het werken boven schouderhoogte en pijnlijke bewegingen een tijdje te vermijden.

Ijs vermindert de pijn, daarom is verschillende keren per dag ijs op de schouder leggen een mogelijkheid. Een peesonsteking kan behandeld worden door middel van massages en rekoefeningen. Bij hevige pijn en krachtverlies na een ongeval heeft u waarschijnlijk een spierschuur, hang de arm dan in een draagdoek en ga zo snel mogelijk naar de dokter.

× WHATSAPP ONS!